31 Mayıs 2010 Pazartesi

pratik emzirme rehberi:)


bu postu yazabilmek için uğraştım ve sonunda oldu.yeter dediler,sınırını zorladın dediler,iyi sabrettin,biz bu kadar sabırlı olmadık olamazdık ediler.koymuştum kafaya emzirecektim.ama değdi.yapılan hatalar silsilesini yok etmem lazımdı.yoksa içimde bir sızı olarak kalacaktı ve kendimi asla affetmeyecektim.

bu post emzirme ile ilgili son postum olacak.kimsenin kafasını şişirmek istemiyorum şöyle oldu,şöyle yaptım filan diyerek.sadece yapılan hataları anlatıp,ben yaptım siz yapmayın hesabı bi msj vermek istiyorum:) başlayalım:

1.sütünüzün fışkırmasını beklemeyin.fışkırmıyo diye sütüm yok tribine girmeyin benim gibi,emzirin.

2.süt kanallarınız açılması için benim gibi sağmayın,emzirin,sıcak duş alın,masaj yapın.

3.sütüm ne kadar geliyo,bebeğim doyuyo mu acaba diye benim gibi elinizde pompayla dolaşmayın.siz emzirdikçe gelecek sütünüz.zaten bebeğiniz 4-5 kez bezini ıslatıyorsa herşey yolunda demektir.

4. süt olsun diye saçma sapan şeyler yemeyin içmeyin.bol su için,sağlam kahvaltı yapın,protein alın öğünlerde ve bol yeşil salata içine de dereotu,ohh.illaki takviye diyosanız beyaz üzüm suyu ve ısırgan otu çayını tavsiye ederim.

5. bebeğiniz yenidoğan sarılığı olduysa-ki bebeklerin %80i oluyor(bilimsel bi veri değildir) panik yapmayın bizim gibi.bol bol emzirin.

6. sarılık testi sonucun mutlaka inceleyin.çünkü bize yalan söylendi.bebeğin sarılık değeri 12.4,sınır 12 dendi.halbuki eve geldik baktık ki sonuca değerimiz 11.4 ve sınır 17 imiş.

7. bebeğim meme ucunu kavrayamıyor diyorsanız hemen silikon uç edinin.

8. sarılık gibi nedenlerden dolayı mama vermeniz gerekebilir zorunlu olarak.ama mamanın kaderiniz olmadığını hatırlayın ve mama vermeyi uzatmadan kesin.

9. sağdığınız sütü ya da mamayı KESİNLİKLE biberonla vermeyin.sonra benim gibi bıraktırmak için uğraşırsınız.

10. geceleri de emzirin.uykusuzluk had safada olsa da emzirin.sonra benim gibi,şöyle uyku sersemi yakalasam da emzirsem diye nöbet tutarsınız.

hataları telafi etmek için yaptığım mücadeleyi anlatıp kimseyi sıkmak istemiyorum.artık herşey yolunda.

ve mesajlarıma cevap verip beni rahatlatan,bilgilendiren Duru'nun annesi Eylem'e,emzirme ve anne sütü konusunda öncü olan,sessiz sedasız takip ettiğim Açalya'ya,kellymom isimli forumda dünyanın bi ucundan,yüzünü bile görmediğim,adını sanının bilmediğim,verdikleri bilgilerle beni aydınlatan güzel insanlara teşekkür ediyorum.

ve hastanelerinde emzirme politikası olmayan,emzirme ilgili ne bir forum ne bir destek grubu bulunmayan güzel ülkem için bir kez daha üzülüyorum.

12 yorum:

  1. yazını okuyunca emzirme politikasına sahip ve bunu çok sahiplenen bir hastanede doğum yaptığım için ne kadar şanslı olduğumu görüyorum çünkü yaşadığın sorunların hiç birini yaşamadım ancak çok araştırdım doğru yoldamıyım diye.Yazdıklarını. fazlası .var eksiği yok ve hepsi çok droğru bilgiler eline sağlık...Sütün bol olsun bebişinde hep doysun...

    YanıtlaSil
  2. çok çok çooook sevindim ve takdir ettim arkadaşım, pes etmediğin için...

    YanıtlaSil
  3. müge,ben de düzgün bi hastane diye seçtim hastanemi ama sonuç fiyasko.zaten bi şikayet maili göndericem.

    pericim,saol;)

    YanıtlaSil
  4. ilk 1 ay benim için de en zoruydu, hem bebiş emmeyi öğreniyor hem sen emzirmeyi öğreniyorsun, bir de acı çekiyorsun, ama 1 aydan sonra hepsi geçti.
    hangi hastanede doğum yapmıştın, bilelim de çevremizdekileri uyaralım
    ben kadıköy şifa da yaptım, çok yardımcı olmuştu hemşireler bana.

    YanıtlaSil
  5. 9.5 aydır emziriyorum. Dediklerinin hemen tamamına katılıyorum. Semizotu da bana çok iyi gelmişti, yoğurtla buz gibi yazın da iyi gider.
    Bir de farklı bir deneyim olarak, sütümü hep mecburen sağdım ilk 6 ay, içmedikleri göğsümde kalıp rahatsızlık veriyordu. Sağdıklarımızı da ilk 6 ay babası biberonla gece beslenmesinde verdi ki bu çok özel bir paylaşımdı ikisi için. Geceleri artık uyanırsa süt veriyorum-emziriyorum. Biberonu ise bardağı bulunca koşa koşa terketti 8 aylıkken. Çok bilmişler, çook:)

    YanıtlaSil
  6. deydacım,medical parkta yaptım dogumumu,ilk 2 gün güzeldi ama 3.günkü nöbetçi hemşire tam bi felaketti,aksi bişi,kendini eğenmiş.e ben de salak,dogum sarhoşu,tersleyemedim.bi mail yazıcam da yönetime bakalım bi fırsat bulayım.bi daha bebegim olursa inşallah acıbadem yada international hosp düşünüyorum.adamların danışman doktorları filan var emzirme ile ilgili.

    özge,bende o kadar cok süt olsa ben de sagarım da:))sağmıyorum artık,kalsın kalanlar bi dahaki öğüne diye.bazen sağdıgım oluyo tabi,o zaman eşimin beslemesi gerçekten hoş bi paylaşım oluyo.

    YanıtlaSil
  7. Olur olur, zamanla bak ne kolaylaşacak. Ben ilk 3 ay silikon memeucu ile ancak emzirebiliyordum. Şimdi aç kapa artema misali:P

    YanıtlaSil
  8. Çokoprenses, yardımın dokunduysa ne ala, her zaman, seve seve :) Ben doğumu Okmeydanı Memorial'da yapmıştım. Emzirme konusunda çok yeterli bir eğitimi vardı. Ama sorun eve dönünce başlıyor... Ve 1.ay doktor kontrolü sonrasında :) Emzirme konusunda başımız sıkıştıkça danışabileceğimiz destek grupları olmalı... inşallah o da olacak birgün ama bizim için iş işten geçmiş olacak :)

    YanıtlaSil
  9. eylemcim,hastaneden her konuda memnun kaldım,bebek hemşiresi filan süperdi.ama bikaç hemşire vardı beni sinir eden.ve de emzirme destek birimi yok.bazı hastanelerde özel danışman doktorlar var emzirmeyle ilgili.bi destek grubu buldum ben internetten,arıyım diyodum ama pek ihtiyac yok şu aralar.

    YanıtlaSil
  10. sevgili çokoprenses benim kızımda biberona alıştı sonra tekrar döndürmek için çok yoruldum ama değdi.şimdi arada biberonla sağıp veriyim diyorum ama cesaret edemiyorum
    biberon versek tekrar alışır mı?sizde durum ne olmuştu acaba?
    teşekkür ederim

    YanıtlaSil
  11. Bebeginizin biberonu bırakmasını nasıl başardınız? Şu an bende aynı sorunla boğuşuyorum, bebeğim biberona alıştığı için benden emmek istemiyor. pes etme noktasına gidip geliyorum

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. biberondan tamamen vazgecemiyor zaten,dışarıda filan da kukllanıyordum biberon rahat oluyordu ancak evde hep emzirmeye calışıyordu.gerçi onda da uyanıkken emmek istemiyor,uykuluyken emziriyordum,zzor bir süreçti.artık biberon filan yeter ki anne sütü alsın.

      Sil

hadi sen de yaz fikrini!