31 Mayıs 2010 Pazartesi

pratik emzirme rehberi:)


bu postu yazabilmek için uğraştım ve sonunda oldu.yeter dediler,sınırını zorladın dediler,iyi sabrettin,biz bu kadar sabırlı olmadık olamazdık ediler.koymuştum kafaya emzirecektim.ama değdi.yapılan hatalar silsilesini yok etmem lazımdı.yoksa içimde bir sızı olarak kalacaktı ve kendimi asla affetmeyecektim.

bu post emzirme ile ilgili son postum olacak.kimsenin kafasını şişirmek istemiyorum şöyle oldu,şöyle yaptım filan diyerek.sadece yapılan hataları anlatıp,ben yaptım siz yapmayın hesabı bi msj vermek istiyorum:) başlayalım:

1.sütünüzün fışkırmasını beklemeyin.fışkırmıyo diye sütüm yok tribine girmeyin benim gibi,emzirin.

2.süt kanallarınız açılması için benim gibi sağmayın,emzirin,sıcak duş alın,masaj yapın.

3.sütüm ne kadar geliyo,bebeğim doyuyo mu acaba diye benim gibi elinizde pompayla dolaşmayın.siz emzirdikçe gelecek sütünüz.zaten bebeğiniz 4-5 kez bezini ıslatıyorsa herşey yolunda demektir.

4. süt olsun diye saçma sapan şeyler yemeyin içmeyin.bol su için,sağlam kahvaltı yapın,protein alın öğünlerde ve bol yeşil salata içine de dereotu,ohh.illaki takviye diyosanız beyaz üzüm suyu ve ısırgan otu çayını tavsiye ederim.

5. bebeğiniz yenidoğan sarılığı olduysa-ki bebeklerin %80i oluyor(bilimsel bi veri değildir) panik yapmayın bizim gibi.bol bol emzirin.

6. sarılık testi sonucun mutlaka inceleyin.çünkü bize yalan söylendi.bebeğin sarılık değeri 12.4,sınır 12 dendi.halbuki eve geldik baktık ki sonuca değerimiz 11.4 ve sınır 17 imiş.

7. bebeğim meme ucunu kavrayamıyor diyorsanız hemen silikon uç edinin.

8. sarılık gibi nedenlerden dolayı mama vermeniz gerekebilir zorunlu olarak.ama mamanın kaderiniz olmadığını hatırlayın ve mama vermeyi uzatmadan kesin.

9. sağdığınız sütü ya da mamayı KESİNLİKLE biberonla vermeyin.sonra benim gibi bıraktırmak için uğraşırsınız.

10. geceleri de emzirin.uykusuzluk had safada olsa da emzirin.sonra benim gibi,şöyle uyku sersemi yakalasam da emzirsem diye nöbet tutarsınız.

hataları telafi etmek için yaptığım mücadeleyi anlatıp kimseyi sıkmak istemiyorum.artık herşey yolunda.

ve mesajlarıma cevap verip beni rahatlatan,bilgilendiren Duru'nun annesi Eylem'e,emzirme ve anne sütü konusunda öncü olan,sessiz sedasız takip ettiğim Açalya'ya,kellymom isimli forumda dünyanın bi ucundan,yüzünü bile görmediğim,adını sanının bilmediğim,verdikleri bilgilerle beni aydınlatan güzel insanlara teşekkür ediyorum.

ve hastanelerinde emzirme politikası olmayan,emzirme ilgili ne bir forum ne bir destek grubu bulunmayan güzel ülkem için bir kez daha üzülüyorum.

28 Mayıs 2010 Cuma

benim gibisini google'da arasan bulamazsın


hep okurdum bloglarda,google'da nasıl aranmışlar çok hoşuma giderdi bu tarz yazılar.niye benim arama sonuçlarımda enterasan şeyler yok diye hayıflanırdım.hep çokoprenses,emzirme koltugu filan arama sonuçlarında.ama son zamanlarda komik sonuçlar çıktı karşıma:

nasıl kilo vericez: valla ben de bilmiyorum,hem emzikli kadınız,boşver ye gitsin kardeş.

anne olmak için dua:hamile kalmadan önce bi arkadaş vermişti bi dua ama nereye koydum bilmiyorum.elime geçerse yazarım buraya.

belden iğne yaptırmak: spinal anestezide evet belden iğne yapılıyor ama yok hiç acımıyo bacım.

bizbizegüzellik itsbeauty: ikisine de üyeyim.itsbeauty'nin demirbaşlarındanımdır.kanka dediğim arkadaşlarımı o forum sayesinde buldum.

caramel rangi shaggy halılar: kullanıyorum,çok memnunum,tavsiye ederim.

cerenin mutfagı: kızım büyüsün,belki de bu isim onun blogunun ismi olur,saol ilham verdiğin için.

emzirirken fayrouz: yok bi faydası olmadı.üzüm suyu iç onun yerine.

en az kaç puanla tıpa gidilir: valla ben zamanında kılpayı kaçırdım ama..

eşimin ilgisinden sıkılıyorum: canın dayak istiyo heralde,otur oturdugun yerde.

hamileyken hayvanat : hamilesin ve hayvanat bahçesine mi gideceksin?git,hiç bişi olmaz,büyükler gitme,çocugun maymuna benzer der ama.

kapıdan görünce gözüm döndü çıldırdım: anlamadım gülüm?

karnım küçük bebegim zayıf mı dogacak: evet malesef.

küçüktü o zamanlar: kim?

kızın popişini öpme: popiş diyince bebek oluyo sanırım o kız,o zaman öp,mıncıkla.ha yetişkinse o zaman +18.

porçözden zehirlendim: geçmiş olsun,domestosla porçözü aynı anda kullanma bi daha.

uyku sütyeni nerden bulabilirim: öyle bişi bulursan bana da haber et.

çokoprenses facebook: facebookta varım evet ama çokoprenses olarak değil.

çokoprenses gerçek adı: bazı arkadaşlar öğrendi ama sen kaçırmışsın.zaten gerçek adımla hitap edilmekten hoşlanmıyorum blog aleminde,bu vasıtayla duyurmuş olayım.

çokoprenses ve ceren: buyrun efendim?

24 Mayıs 2010 Pazartesi

Tracy Hogg'u anlayabilmek


Tracy Hogg'un kitabını dogumdan hemen sonra aldım.okuyorum okuyorum algılayamıyorum.ben de bi sorun var galiba.bebeğin günlük rutinini nasıl oturtacağımızı anlatıyor.uyku düzenini nasıl oluşturacagımızı anlatırken beslenmeyle ilgili bi konu çıkınca bknz:sayfa 127.hadeee geç sayfa 127'ye.bu sefer beslenmeyle ilgili şeylere kafa yor,ordan hop bknz:sayfa 254.kafam zaten allak bullak oldu,hatalı ebeveynlik diye de bikaç madde koymuş ki bendeniz ta kendileri oluyorum o hatalı ebeveynlerin.

bebek dediğin sabah 7 de kalkarmış,45 dk karnını doyurur,aktivite yapar sonra uyurmuş.aktiviteye kadar tamam da uyku bölümünde bi sorun var.kundaklayın diyor.ohoo Ceren kuduruyor o kundağın içinde.yatagına yatıracakmışsın,pişş pişş yapınca uyuyacakmış!tüm gün yeme,aktivite ve uyku şeklinde geçermiş.bebek kucakta,ana kucagında ya da dolaştırılarak uyuyorsa yine siz hatalı ebeveynsiniz.hehehe kulaklarım çınladı:)

bi de anlayamadıgım nokta,bebek 3 saat dolmadan beslenmemeliymiş.valla ben Ceren gak dedikçe meme guk dedikçe biberon veriyorum.sağılmış sütüm hazır bulunuyo biberonda.napayım yesin içsin yavrucum büyüsün.hiç kasamam aa 3 saat dolmadı diye.

parça parça okuyorum kitabı,hepten kafa gitti bu yüzden.baştan başlıyım da sonuna kadar okuyayım diyorum ama uyku bölümü sonlarda,o kısma gelinceye kadar 6 aylık olur Ceren,iş işten de geçer:)

geceleri de deliksiz uyumalıymış bebek.e hep demezler mi geceleri mutlaka emzirin.süt üretimi gece cok olur.gece emzirmezseniz sütünüz azalır diye.anlayamadım valla.Tracy teyzem mamaya,biberona,emziğe de sıcak bakıyor ayrıca.akşam 6 da,8de bi bebek uyurken en geç 11de basacakmışız besini.bu kısmı da anlayamadım.Tracy hogg'un yöntemlerin anlayan ve uygulayan varsa bana anlatabilr mi?kitaptaki rakamlardan beynim sulandı.

21 Mayıs 2010 Cuma

sanal alışverişte son nokta


sonunda bu da oldu,market alışverişin de online yapmaya başladım.aslında alışveriş arabasıyla markette dolaşmak,her buldugunu atmak içine acaip keyif verici bişi.ama vakit yok napalım,haftasonu olsun da eşim gitsin diye beklersem aç kalmaya devam edicez.

bikaç sene önce kuzenime anlatmıştım migros sanal marketi,bebeği küçüktü o zamanlar onun da.hatun yıllardır markete gitmez oldu o günden sonra:)aklıma geldi,hadi yap sen de bi siftah dedim dün akşam.tabi akşama teslimat kapasitesi doldugu için bu sabah geldi aldıklarım.valla kendim gitsem markete bu kadar güzel seçemezdim sebzeleri.baya özenmiş adamlar.

şunu anladım ki sanal markette de insan her buldugunu atıyomuş sepete.doldurmuşum abur cuburu.bilinçsiz tüketici her yerde bilinçsizdir sanalda ya da gerçekte:))
ve anladım ki 1 kg dolma biber 10 kişilik aileler içinmiş:) ve 2 kg domates de aynı şekilde.bunlardan gramla alınmalıymış bundan sonra.ve 350 gr salça küçük boymuş,benim istediğim 700gr olanmış:)ve market alışverişinde mutlaka unutulan temel parçalar olurmuş:)semtimde 3 tane hipermarket ve bilumum süpermarket bulunsa da sanal alışveriş her halukarda güzelmiş ve burdan alışverişe devammış.

20 Mayıs 2010 Perşembe

tatilden kareler




Beklenen tatile gittik geldik.yediğin içtiğin yanına kalsın,gördüklerini anlat diyebilirsiniz ama yemek içmekten başka bişi yapmadım:)Bodrum Voyage Torba'ya gittik.harika bi tesis.10 üzerinden 10.çalışanlar güleryüzlü,herkes işini severek yapıyor.yemekler süpper ötesi.ala carte'lar harika!bi greek taverna var,sormayın gitsin.peyzaj süper,acaip mimari detaylar var bahçede.modern heykeller bahçenin her tarafında.

çocuk dostu oteller arasındaymış,tesadüfen seçmişiz.otel zaten çocuklu misafirlerle doluydu,hiç yabancılık çekmedik:)konaklayan misafirler de gayet görgülü cinslerdendi:)şimdiye kadar gittiğim tüm 'herşey dahil' sistemde millet kıtlıktan çıkmış gibiydi.Allahtan böyle bi görüntüyle karşılaşmadık bu tatilde.

esas bomba,bize deluxe oda verilmesi oldu hiç bir fiyat farkı istenmeden..fiyatı el yakan cinsten,özel havuzun çevresinde konumlanmış,kocaman balkonu ve balkonda çift kişilik yatagı olan kocaman bir oda.Ceren'in şansına diyelim.

kesinlikle tekrar gidecegimiz bir tesis.yanlış anlaşılmasın,reklam sanılmasın:)çok memnun kaldıgımız için tavsiye ediyorum sadece.








gelelim Ceren'e.maşallah çok uslu durdu kızım.çok sevdi bahçede gezmeyi,temiz hava iyi geldi.

14 Mayıs 2010 Cuma

Ceren 2 aylık

Cerenim 2 aylık oldu.uzun bi zamandır gülümsüyor.objeleri takip ediyor.dönencesini ço seviyor mesela.mama sandalyesinin de oyuncagı var balık şeklinde,ona bakıp bakıp bişiler anlatmaya çalışıyor:)gece düzenimiz çok iyi de gündüzleri bi günü bi gününü tutmuyor.mesela bugün tam işkenceydi benim için,uyumadı hiç.aç susuz bi haldeyim:)bazı günlerse akşama kadar uyuyor,akşamdan da sabaha kadar:)


Ceren 2 aylık ama ben de 2 aylık bi anneyim.artık şarkıların bi anlamı var,herşeyde Ceren var.günüm gecem,bugünüm yarınım herşeyim.

Aşkın bir tarifi olmasa seni nasıl anlatırdım
Mütemadiyen anar mıydım adını
Bilirsin hassasımdır konu sen olunca

Gözlerindeki bereketli toprakta açmak gibisi var mı
Sen hayatımdasın ya bundan böyle benim içim acı tutar mı

Varlığın öle bi sevinç ki burnumda çilekli sakızımın kokusu
Dertlerimi sayfa sayfa savurdum mümkünse gelmesin yenisi
Zaman ne demek adını sende unuttum biliyorsa sölesin birisi
Gel saklanalım hiç bi ayrılık bulmasın bizi

12 Mayıs 2010 Çarşamba

kısa kısa..

* bu plesantanın bana çektirdiği!ilk önce zamanından önce yaşlanıp besin geçişini yavaşlattı.sonra da vücudumdan tamamen ayrılmadı..her zamanki gibi geçer,biraz daha bekliyim,bişi olmaz demelerim işe yaramadı.bitmeyen lohusalık,kalan plesanta parçasındanmış.yarın operasyonla alınacak.yine anestezi:( jinekolog kuzenim doktor hatası diyor,sakın para verme diyor.hastane benden 650 tl istiyo utanmadan.sanırım yine her zamanki gibi hı diyip vericez.

* cumartesi sabah Bodrum'a gidiyoruz.Cerenimoyla ilk tatil.doktorumuz en rahat tatilimiz olacagını söyledi.emeklemeye ve ek gıdaya başladıgında daha zor olacagını söyledi.bu arada doktorla kanka olduk:) iki bayan bi araya gelirse konu ne olur,tabiki de alışveriş.nerden alışveriş yapıyoruz bebişlere falan filan:)çok sıcakkanlı bi bayan,sevdik:)

*şu aralar valiz hazırlamakla meşgulum.hava sıcaktır sanırım.Ceren için tulum alıcam yanıma ama yazlık kıyafetler de aldım,kısa kollular ve de şortlar.tavsiyeleri olan var mı?denize giremicem bu arada bahsettiğim operasyondan dolayı.zaten ben plajda oturmayı seviyorum,dergi okuyayım.o kadar sıcakta soğuk suya girmeye üşenirim:)oturayım,herşey dahil sistemin tadını çıkarayım,danalar gibi yiyip içeyim:)

* ev işlerinden sıkıldım bunaldım.ütüye geldi bi abla,çok memnun kaldım.aradım sonra yine gel diye,ay çok hastayım,porçözle domestosu karıştırmışım,zehirlendim dedi,inandım.dün bi daha aradım hala hastayım dedi.zaten telefonu yalandan öksürerek açtı.ne gerek var bu tür numaralara.adam gibi de,benim tuzum kuru,müşteri çok,sana bi ütüye gelerek vaktimi öldüremem de.yok anacım,düşenin dostu olmaz.geldi gördü kadın halimi,kahvaltımı bile 2'de ancak yapabiliyorum.ne var yani bi işin ucundan tutsan.parasını da alıyosun yani.yok yok insanlık ölmüş.

*Cerenim 2 aylık oluyor bu hafta sonunda.zaman ne kadar çabuk geçiyor.1 kilo almış 1 ayda.tosun olmasa da iyi yavrum.5 kiloya yaklaşıyo.resimli bi post yaparım bikaç güne kadar:)

*doğum iznim bitti inanabiliyor musunuz?yavrum daha cok minik,onu bırakıp nasıl giderim işe?rapor aldım 20 günlük.sonra da 1 ay ücretsiz izin alıcam.1 temmuza kadar okul işini bitiricem.ama 1 eylülde iş başı:(

*siyah prensesim Zeynep,en tatlı blogger ödülü göndermiş,teşekkür ediyorum,öpüyorum onu.

7 Mayıs 2010 Cuma

kokoşluğa ilk adım


Artık Ceren hanım da kendine ait yüz temizleyicisi ve de parfümü var:)mustela physiobebe sıvı temizleyiciyi önceden görmüştüm aman ne gereksiz bi ürün demiştim.bebeğin popişini silersin ıslak mendille olur biter demiştim.yoookk hiç de öyle değilmiş.hastaneden deneme boyunu vermişlerdi,öyle güzel temizledi ki poposunu,megersem yavrumun poposu kakadan sararmışmış,bembeyaz oluverdi bu ürünle silince:)sonrdan detaylı okuyunca üzerini,yüz silmede de kullanıldıgını keşfetmiş oldum.gezmelere giderken siliyoruz yüzünü,oohhh misler gibi kokuyo yavrum.hem süt bulaşıkları da silinmiş oluyo:)

ee 2 aylık oluyoruz artık haftaya.büyüyoruz,bi parfümümüz de olsun di mi :)parfümümüzün adı mustela musti.esen rüzgarda missler gibi dağılacak kızımın kokusu.zaten onun kendi kokusu miss,gerek yok böyle hareketlere ama napıyım hevesleniyor insan:)

kız anası olmak böyle bişi sanırım,giyinsin süslensin,zevk veriyo insana.daha 1 aylık olmadan kot pantolonunu giydi kerata:)pembe ve beyaz converseler geldi Ceren'e Amerika'dan.benim ilk converse'im 20'li yaşlarımda oldu(çok acıklı di mi:P),gerisini varın siz düşünün..

4 Mayıs 2010 Salı

Ceren'in kurabiyeleri

arkadaşım Ceren'e bebek kurabiyesi yaptırmak istedigini söylediğinde aklıma hemen şeker pasta geldi,yüzsüz yüzsüz 'aaa şundan da isterim' filan diye seçtim kurabiyeleri..hastaneye getirdiginde arkadaşım inanın ikram etmeye kıyamadık,hatta yemeye bile.1 tane hatıra olarak saklıyorum:))çok tatlı gözüküyolar di mi?lezzetleri de aynen öyle.diş bugdayı(yaparsam) veya dogum gününde siparişlerim devam edecek.





3 Mayıs 2010 Pazartesi

gel uykusu gel

öğleden sonraları şöyle mışıl mışıl uyuyan Ceren'i geri istiyorum.