ek gıdalara geçişte annelerin en korktuğu konudur,ya bebeğimin boğazına bişi kaçarsa?ilk başlarda eline ekmek-bisküvi vermeye çekiniyordum boğazına kaçaçak diye,ancak bu kadar korumacı yaklaşımla baktım pütürlü yemek yiyemeyecek,blender çocuğu olacaktı.boğazına bişi kaçtığında genelde parmak atarak kusturmaya çalışıyorum.ancak geçen gün başımıza gelen olay (aslında pek bişi olmadı,endişelenmeyin) beni baya paniklettirdi ve ilk yardım eğitimi almama rağmen bilgilerimi tazelememe vesile oldu.
Cerenle yerde oturuyorduk,bana arkası dönüktü.baktım mımmm mımmm yapıyor,Ceren ağzında ne var dedim,parmağımı soktum,yuttu hemen ama o sırada boğazına takıldı.tahminimce yere dökülen pilav tanesiydi.ama hasta olduğu için salya sümük balgam gibi bilimum akıntılardan dolayı tıkandı,öksürmeye öğürmeye başladı.parmak attım ama kusamadı.nefes alamıyo gibi geldi,zaten burun tıkalı yazık hastalıktan.ben de panik yaptım kapıyı açtım,kimse yok mu bakın diye seslendim.görevli çöp topluyor,geliyorum abla bi saniye diyor.nefret ediyorum böyle kocaman kocaman apartmanlarda yaşamaktan,ölsen kalsan kimsenin ruhu duymayacak Allah korusun.neyse alt komşu duydu sesimi,geldi baktı,yok yok nefes alıyo dedi,rahatladım ama ömrümden ömür gitti.görevliye diyorum ki doktor yok mu sitede,var 10.katta,gel çıkalım diyor.Allahım yarabbim.neymiş doktor gelmezmiş bizim ayağımıza.gitti bizim görevli doktora,doktor ne demiş biliyo musunuz ben dahiliyeciyim,çocuk doktoruna götürsünler,mesuliyet alamam.benim istediğim ilk yardım masajı ya,ameliyat yap demiyorum!
işte o günden beri internette yazıları okuyorum videoları inceliyorum.size bebek hemşiresi Ayşe Öner'in sitesinden aldığım yazı:
''Çocuklar yemek yemeye başladıkları zaman ebeveynlerin çok dikkatli olmaları gerekir. Dört yaşın altındaki çocukların boğazlarına takılan yemek veya küçük nesnelerin boğulmaya yol açma riskleri yüksektir.
Boğulma solunum yolunun tıkanması, ciğerlere ve beyne giden oksijeni engeller. Eğer beyne 4 dakikadan fazla süreyle oksijen gitmezse beyin zarar görür veya ölüm meydana gelir.
Her yıl tıkanma sonucu çok sayıda erkek, kadın ve çocuk hayatlarını kaybetmektedir.
Çocuklar ve bebeklerde tıkanma durumunda uygulanacak doğru ilkyardım yöntemleri meydana gelebilecek ölümleri engeller.
İlk yardım:
1. Nefes alıp almadığını, ağlamasını ve konuşmasını gözlemleyin kuvvetli şekilde öksürüp öksürmediğine bakın. Kuvvetli öksürük orada küçük bir tıkanma olup olmadığını gösterir. Kuvvetli öksürükle bu tıkanmadan kurtulmak mümkündür.
2. Eğer kuvvetli öksürük varsa ilkyardıma başlamayın. Bu durumda ilkyardım aksi tesir yapabilir ve solunum yolu tamamen tıkanabilir. Eğer çocuğunuz öksürüyor, ağlıyor veya konuşuyorsa hemen doktoru arayıp onun fikrini alın.
- Çocuk hiç nefes almıyorsa,
- Çocuğun solunum yolu tamamen kapalıysa; çok hafif bir öksürüğü varsa ve rengi değişiyorsa,
- Eğer tıkanmış olduğuna eminseniz, yardım çağırın ve aşağıdaki ilkyardım tekniklerini uygulayın:
Bir yaşından küçük çocuklar için:
1. Bbebeği kolunuza yüzükoyun yatırın, başı asağı gelecek şekilde ve elinizle başına ve boyuna destek yapacak şekilde tutun.
2. Bebeğin kürek kemikleri arasına 5 kere kuvvetli bir şekilde vurun (el ayanızın alt bölümü ile).
3. Eğer tıkanmaya yol açan nesne çıkmazsa, yine başını ve boynunu destekleyerek bebeği kolunuzun üstünde çevirip sırtüstü yatırın; orta ve yüzük parmağınızla göğsünün alt kısmını, göğüs kemiğinin ortasına yakın bir yere ittirin.
4. Bebek tepki vermiyorsa sırtüstü yatırın, çenesini geri çekin; çenesini kaldırarak dilin solunum yolunu tıkamasını engelleyin. Eğer bu duruşta nesneyi görüyorsanız, parmağınızla alın; ancak bu işlemi sadece nesneyi görüyorsanız yapın, aksi halde daha fazla tıkanmaya neden olabilirsiniz.
5. Bebeğiniz hâlâ nefes almaya başlamamışsa başını geriye doğru atın, ağzınızı bebeğin ağız ve burnunu kapatacak şekilde yüzüne yerleştirin ve 2 yavaş nefes verin, eğer bebeğin göğsü kalkarsa bu tıkanmanın açıldığını gösterir.
6. Eğer göğsü kalkmazsa başını geriye atıp bir kez daha 2 nefes verin, bu kez de göğsü kalkmazsa tıkanma sürüyor demektir.
7. 5 kereye kadar sırtına vurun ve göğsünü bastırın.
8. Nesne öksürükle çıkana kadar veya kurtarma nefesi başarılı olana kadar devam edin.
9. Bu işlemleri 2 dakika süreyle yaştıktan sonra, kesip hemen ambulans sağırın. Eğer bebek ufaksa ilkyardıma devam ederek telefonunuzun yanında mutlaka acil servis numaralarının olması gerekir.
Bir yaşından büyük çocuklar:
Eğer çocuk nefes almakta zorlanıyorsa ve boğulma tehlikesiyle karşı karşıya aşağıdakileri yapmaya başlayın:
1. Çocuğun arkasına geçip, ellerinizi koltuk altından geçirip göğsünden kavrayın.
2. Yumruğunuzu çocuğun midesinin ortasına koyun (hemen göbeğinin üstüne) ve öbür elinizle kavrayın.
3. 5 kez yukarı ve içeri doğru ittirin (göğüs kemiklerine dokunmadan).
4. Acil servisin arandığına emin olun. Eğer çocuk tepki vermiyorsa, sırtüstü yere yatırın. Çeneyi yukarı kaldırın, böylece solunum yolu dil tarafından engellenmez; eğer nesneyi görüyorsanız, parmağı çocuğun ağzına dik olarak kesinlikle sokmayın. Başı geriye kaldırın, ağzınızı çocuğun ağzına iyice kapayın ve parmağınızla burnunu tıkayın. 2 kez yavaş nefes verin (göğüs kalkana kadar).
Bunları yaptıktan sonra ara verip -o ana kadar aramamışsanız- hemen acil servisi arayın.''
ayrıca uzmantv'den de bebeğe ve çocuğa ilk müdaheleyi izleyebilirsiniz.hepinize kazasız günler diliyorum,Allah korusun tüm yavrucakları.
offff şunları okurken remen acı çektim, başıma gelirse ne yaparıım diye düşündüm. allah hiçbir anneyi şu durumda bırakmasın
YanıtlaSilbu çok faydalı bir post olmuş, ellerinize sağlık ve Allah korusun diyorum....sevgiler
YanıtlaSilEşim ilk yardım kursu almıştı mecburen sertifikalı. Benide çalıştırdı ama kızımın boğazına ekmek kaçtığında elim ayağım dolandığından parmak sokabildim boğazına ağlaya ağlaya. Ekmek çıkıp çocuk kendine geldiğinde ben saatlerce kendime gelemedim.çok geçmiş olsun. Bu konuda örneklerde çok güzel olmuş eline sağlık.
YanıtlaSilben de okurken gözümün önünden geçti de fena oldum Allah korusun
YanıtlaSilÖncelikle geçmiş olsun, yaşadığın stresli anlardan dolayı.Çok yararlı bir yazı olmuş.Emeğine sağlık.Biz toplum olarak bu konularda yeterli bilgiye ve de uygulamaya sahip değiliz.
YanıtlaSilne gereksiz bir doktormuş o
YanıtlaSilgeçmiş olsun ve böyle kazaların uzak olması dileğiyle
cok tesekkürler sana.. insallah ihtiyacımız olmaz.. benim bebegim daha 20 gunluk,sütle bogulunca o heyecan cevirip sırtına vuruyorum nefes alınca rahatlıyorum.ama icim gidiyor.. bazen de acaba cok m u sert vuruyorum sırtına diye vicdan yapıyorumm..
YanıtlaSilçok geçmiş olsun.o anı tahmin edebiliyorum defalarca başımdan geçti:(burun tıkanık olunca yemek yediremiyordum anında boğazına kaçıyordu.anaokula başlayınca dahada panik olmuştum boğazına yemek kaçınca ben müdahale edebiliyorum başkası nasıl yapıcak diye:(üfff çocuk büyütmek çook zor.
YanıtlaSilo doktoroda bişey derdimde neysee demiyeyim hastanelerde mesuliyet almıyor galiba
Benim kızım 15 aylıkken bir gün arkası dönük bir şekilde yerde oynuyordu, bir ara baktım garip nefes alıyor..Meğer pet şişelerdeki mavi kapaktan bulup ağzına atmış , o da nefes yolunu tıkamış..Nasıl çıkardım hiç hatırlamıyorum ama aklım çıkmıştı..Nereden nasıl neyi bulacakları hiç belli olmuyor malesef..Allah hepsini korusun, kollasın..
YanıtlaSilbizim çocuk acile gelen bir çocuğun boğazına elma kaçmış,ama genel durumu çok kötüydü.akciğerlerine bir hortumla girip elma parçalarını çıkardılar,ama çıkan elmaların küçük olmasından dolayı çocugu nasıl bu kdr kötü yapmş anlamadı hocalar ve tomografi çekildi.tomografide çocugun akciğerleri kanla dolmuş resmen.aileyle konusunca sebep anlaşıldı.çocuun durumu kötüleşince dayısı kalp masajı yaptı diyorlar.meğer o panikle çocuğun sırtına öyle bir vuruyorlar ki,kalp masajı derken çocuk öyle bir hırpalanıyor ki,elma yüzünden değil de aile yüzünden yoğun bakımlık oluyor.şu an epilepsi nöbetleri geçiren kendinde olmayan bir çocuk oldu o çocuk.bir de benm tavsiyem çocugunuzu mutlaka bronkoskopi yapılan bir hastaneye götürün acil müdahale gerektiğinde uygulanabilsin diye.özel,küçük bir hastane ilk yardım yapabilir ama gene o kaçan parçayı çıkarmak için bronkoskopi yapılan bir hastaneye sevk eder.sevkte pproblem yaşarsınız,karşı hastane kabbul eder,etmez,yer var yok diye.hatta direkt üniversite hastanesine götürün ya da ciddi anlamda tam teşekküllü özel hastanelere.gerekirse yolda açın telefon sorun göğüs cerrahınız bronkoskopunuz var mı diye.
YanıtlaSilokurken bile yaşadım off stress oldum allah korusun başımıza gelirse eli mahkum yapcaz ama çok zor....
YanıtlaSilben de yaşadım dün akşam.
YanıtlaSilDün akşam bizde yaşadık,Allah yaşatmasın kimseye.bebeğim 1 yaşında ,eline havuç vermiştim dişine iyi gelir diye.ben mutfaktaydım eşimle odadaydı yusufum mama sandalyesinde oturuyordu.çocuğun sesine koştum.ters çevirdim çıkarmaya çalıştım çocuk morardı,eşimle bir yandan ağlıyorz bir yandan bir şeyler yapmaya çalışıyoruz.eşimi yan komşuya gönderdim koş birini çağır dedim.o zamana kadar şükürler olsun tatlı meleğim normale döndü.çok kötü ama çok kötü bir durumdu elimiz ayağımız dökültü ne yapacağımızı bilemedik.yapmamız gerekeni biliyoruz ,yapıyoruz ama çocuk bir türlü düzelmiyor...Ne olur çok dikkatli olalım bebeğimize bir şey verirsek mutlaka yanında olalım,ben bunu öğrendim.babası olmasaydı çocuk göz göre göre gitmişti Allah korusun...
YanıtlaSilbenim kızıma 8 aylıken salata rendesi yedirdim tıkandı öksürdü ve çıkardı çok şükür. ama hemen doktoru aradım çok kızdı o günden beri oyuncakların yapma gözlerine bile bakıyorum ısırsa koparabilir mi diye bu yazıyı okurken bile içim gitti gözlerim doldu anne olmak büyük sorumluluk
YanıtlaSilBenim oglum 10 aylik galibaekmek uada patates kacti mosmor oldu arkadaslarim vardi genedee mudahaleyi benyaptim. Dahadogrusu allaha emanetettim yarad an bana bagisladi böceğini aklima geldikcw aglayip alllaha aukrediyorum
YanıtlaSil