16 Mart 2012 Cuma

6.Blogger buluşması



  6 aydır her ayın 2.Cuması düzenlenen blogger toplantısına nihayet katılabildim.Bu ay sevgili Yeşim Mutlu'nun organisazyonu ile Kansersiz Yaşam Derneği kurucusu Dida Kaymaz ve Op.Dr.Şerife Şimşek'in katılımıyla müthiş bir sunum dinledik.

Dida Kaymaz,anlattıklarıyla kendine hayran bıraktı.Ne kadar güçlü,ne kadar pozitif anlatamam.26 yaşında kanserle tanışmış,ancak kanserin ölümle eş anlama gelmediğini göstermiş çok güçlü bir kadın.Zaten hafızamıza kazınan cümlesi 'Kanser savaş değildir,savaşta kazanan ve kaybeden vardır' oldu.

Ölüm zaten her yerde,Dida da söyledi kapıdan çıktığımızda başımıza ne geleceğini bilmiyoruz.Ancak tedavi sürecinde kişinin kendinin ve etrafındakilerinin yansıtacağı enerji çok önemli.Hastalıkla beraber ölümü kabul ediyorsa kişi,zaten olay bitmiştir.

Tedavi sürecinde aile için gerçekten bir onko-psikolog gerekli olduğunu da belirtti.Hasta kendini ne kadar iyi hissederse hissetsin,çevresindeki insanlar için bu durumu anlatmak gerçekten zor olabiliyor gerçekten.Dida da ailesinden gizlemiş 2 sene kadar,ailesinin ilk başta elbette çok üzüldüklerini,ancak daha sonra annesinin bile bu durumu ne kadar kanıksadığını anlattığında hepimizin yüzünde bir gülümseme oluştu.Annesi gazetede haber okurken 'solaryumum kansere neden olduğu bilimsel olarak da açıklanmış.Gerçi sen kansersin zaten' demiş:)

Op.Dr.Şerife Şimşek de erken teşhis etmek için yapmamız gerekenleri anlattı.Adetin ilk gününü 1.gün olarak sayarsak 8.ve 10.günler arasında elle kontrol etmek,düzenli mamografi çektirmek.Ailesinde risk faktörü bulunanların daha dikkatli olması gerekiyor.

Dida,kansersiz yaşam derneği ile yaptıkları faaliyetleri anlattı.Adana'da çocuk hastalara moral ve destek vermek için gittiklerini,orada yaşadıklarını anlattı.Abdil diye bir minikten bahsetti.morali bozuk onlarca çocuk içinde yüzü hep gülen ve hastalığı yenen.Daha sonra olumsuz hayat şartlarından dolayı hastalığının tekrar ettiğini anlattığında hepimiz burkulduk.Ne acı tesadüftür ki bu yazıyı yazmadan önce Abdil'in artık cennete gittiğini öğrendim.Boğazım düğümlendi...

4 yorum:

  1. Abdil için çok üzüldüm.Mücadelesinde neler yaşadı, ne umutlar besledi, ne hayaller kurdu kimbilir, hiç bir gerçekleşmeyecek..
    Ben de 50 kadın mamografi kampanyasından Blogcu Anne tarafından çekilişe katıldım ve bir mamaografi kazandım.
    Yalnız 29 yaşında olduğum için mamografi çekilemiyormuş ve hakkımı anneme devredebilir miyim diye merak ediyorum..

    YanıtlaSil
  2. Tüylerim diken diken oldu...
    Huzur icinde yatsın melek
    Ve yakınlarına sabır dilerim yürekten

    YanıtlaSil
  3. Kanser bu cagin ileti maalesef encokta cocuklarin tanismasi yaraliyor:(
    Ailesine sabir dilerim

    YanıtlaSil
  4. Ceylin'in annesi,devredilir ya neden olmasın.çok üzüldüm ben de abdil için,hayat işte,başka denecek bişi yok malesef:(

    birdamlacıkyağmur,olayın kahramanı bi de çocuk olunca daha fena oluyor:(

    yesil erik, aynen katılıyorum:(

    YanıtlaSil

hadi sen de yaz fikrini!